woensdag 16 november 2011

PKN Wolphaartsdijk betrekt jeugd bij 'Recycle je Bijbel'

De Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk heeft zich op een bijzondere manier ingezet voor 'Recycle je Bijbel'. Er zijn Bijbels ingezameld, de gemeente heeft geld gegeven, en ook de jeugd is heel nauw betrokken bij de actie. Annemien Magnus van de Protestante gemeente Wolphaartsdijk vertelt er meer over.

"Wij ontvangen regelmatig de nieuwsbrief van Stichting HVC. Daarin werd de actie 'Recycle je Bijbel' genoemd en dat sprak ons meteen aan. We geven onze beide doelstellingen - diaconale taken en het betrekken van jongeren bij de organisatie en uitvoering ervan - met deze actie mooi vorm."

Hoe hebben jullie de actie aangepakt?
"In ons kerkblad is de actie vooraf aangekondigd. De actie dient niet alleen een diaconaal doel, het vormt ook een mooi aanknopingspunt voor gesprekken over vragen als: wat is eigenlijk diaconie? We hebben jongeren gestimuleerd om na te denken over het hebben van een Bijbel, het gebruiken daarvan en hoe ze aan de Bijbel zijn gekomen die ze willen weggeven. Tijdens een jeugdkamp is gesproken over de actie en zijn voorbereidingen getroffen voor de verspreiding van flyers ter aankondiging van de actie in het dorp."


Wat heeft de actie opgeleverd aan Bijbels en geld?
"Tot nu toe zijn er honderd Bijbels opgehaald en is er vierhonderd euro binnengekomen. De reacties van de jongeren die betrokken waren bij de actie zijn enthousiast. Ondanks hun inzet is het nog niet gelukt iedereen te bereiken. Daarom zullen we de actie nog even voortzetten. Dorpsgenoten kunnen hun Bijbel of bijdrage de komende periode nog aanleveren bij één van de diakenen."


Wat was het meest bijzondere exemplaar Bijbel dat ingezameld is?
"De Bijbels varieerden van trouw-Bijbels met zilveren hangsloten tot Franse of Engelse Bijbels. Ook zaten er kinderbijbels bij met prachtige platen erin. Zelf Bijbels die letterlijk stukgelezen zijn."

Wat betreft deze 'stukgelezen Bijbels': een boekbinder repareert beschadigde, ingeleverde Bijbels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten